Scandalul săptămânii are legătură cu laptopurile HP şi keyloggerele instalate cu care vin. Vina nu ar aparţine celor de la HP, ci unui partener, care a instalat mecanismul de înregistrare a tastărilor din greşeală.
Peste 20 de modele de laptopuri ar fi vizate de această problemă, înregistrând caracterele tastate ale utilizatorilor. Informaţia a fost dezvăluită de o firmă de securitate din Elveţia, iar keyloggerul a fost găsit în cadrul driverului audio al respectivelor computere. Mai grav e că există de prin decembrie 2015. Driverul audio de la Conexant avea rolul de a identifica momentul când o anumită tastă era utilizată.
Acela era scenariul ideal, dar în realitate softul monitoriza toate tastele. Ele ajungeau pe un fişier necriptat de pe laptop, putând da naştere unor crize de gelozie să zicem la un laptop partajat de soţ şi soţie. Au fost şi cazuri când înregistrarea tastelor ajungea pe o interfaţă de debugging pe PC, ceea ce le expunerea la capturi externe.
Trebuie spus că aceeaşi firmă de securitate a subliniat că acest keylogger nu a fost instalat intenţionat, ci din greşeală. Evident, el expunea totuşi PC-urile la riscuri, înregistand şi parolele utilizatorilor. HP a luat poziţie oficială, afirmând că nu are acces la datele clienţilor şi a oferit deja un patch pentru problema.
Dacă sunteţi curioşi laptopurile vizate sunt HP EliteBook, ProBook şi Zbook. Lista completă se află aici.