În cazul în care vă întrebaţi ce altceva mai face NASA în această perioadă, în afară de proiecte legate de avioane supersonice silenţioase, ei bine aflaţi că pregăteşte o amartizare. Vehiculul de explorare seismică InSight va ajunge pe Planeta Roşie pe 26 noiembrie.
Experţii de la NASA vor urmări naveta aferentă şi fluxul de date transmis către Pământ. Vor analiza şi vremea de pe Marte, pentru a se asigura că nu apare vreo furtună. InSight decola pe 5 mai de la baza Vandenberg din California. Până acum zborul a fost fără probleme, dar misiunea în sine pe Marte va fi provocarea reală. InSight va intra în atmosfera planetei, cu o viteză de aproape 20.000 km/h.
După 7 minute va trebui ca vehiculul cosmic să ajungă la o viteză de doar 8 km/h, pentru o amartizare mai lină. Misiunea Mars Cube One din orbita planetei va prelua date de la vehicul şi le va transmite spre Pământ. Transmisia spre NASA va începe la 8 minute după finalizarea amartizării. Scopul acestei misiuni este de a explora interiorul şi adâncimile Planetei Roşii.
Proiectul a costat 993 de milioane de dolari şi este primul dispozitiv care ajunge pe Marte din 2012 încoace. Atunci era vorba de Curiosity. InSight măsoară 1 metru în înălţime, dar ajunge la 5.5 metri după ce îşi întinde panourile solare. Aceasta este una dintre etapele care va aduce în cele din urmă la sosirea unui echipaj uman pe Marte, în cel mai bun caz în 2030.
InSight va studia scoarţa, mantaua şi miezul planetei, folosind instrumente seismice şi instrumente care măsoară fluxul de căldură. Activitatea tectonică şi originea rocilor vor fi de asemenea analizate. Impactul meteoriţilor va fi luat în calcul.