După ce s-a viralizat masiv acum câteva săptămâni acea listare din România pentru PlayStation 5, cu preţ de 2400 de lei, acum e rândul lui Xbox Series X. Acesta a primit un preţ şi o dată de lansare, după ce a fost anunţat la mijlocul acestei luni la The Game Awards.
Microsoft a oferit detalii doar despre design şi unele funcţii, fără a dezvălui specificaţiile complete, dată de lansare sau preţ pentru consolă. Xbox Series X este o consolă cu un cip custom realizat de către AMD în colaborare cu Microsoft şi bazat pe arhitectura Zen 2. Are GPU cu tehnologie RDNA 2, SSD, suport pentru output până la 8K (cam optimist, dar fie), plus drive Blu-Ray. Designul tip tower a primit deja o tonă de meme-uri.
O scăpare de pe 4chan (ştiu, nu cea mai sigură sursă) indică un preţ de 499 de dolari, adică fix cel vehiculat pentru PS5. Microsoft nu e străină de console vândute în pierdere, cum a făcut şi cu primul Xbox. A reuşit să propulseze totuşi compania în industria gaming-ului unde a rămas decenii deja. Tot scăparea de pe 4chan indică şi data de 22 noiembrie pentru lansare (mai devreme decât PS5, aparent). Actualul model high end de Xbox, Xbox One X a debutat spre final de 2017 la suma de 500 de dolari.
Ar avea sens să vedem noua consolă la acest preţ, deşi SSD-ul şi cei 24 GB RAM, noul GPU şi procesor ar trebui să coste destul de mult. Având în vedere că am aflat recent că va exista şi un PlayStation 5 Pro, e posibil să vedem şi o variantă upgradată de Xbox Series X, la jumătate ciclului său de viaţă. Va fi interesant de văzut ce nume va purta, mai ales că Series X deja nu e apreciat. Analistul Daniel Ahmad a postat recent pe Twitter un exemplu de consola vândută în pierdere: Playstation 3 a costat 800 de USD să fie construită la debut, dar a fost vândută la 500 de dolari.
Ahmad indică şi că în acest moment consola Series X ar costa vreo 460-520 dolari să fie asamblată, deci sunt şanse de un profit minim. Totuşi dacă adăugăm marketing şi alte costuri ascunse, inclusiv R&D, Microsoft iar iese în pierdere. Pe măsură ce se îmbunătăţesc liniile de producţie şi trece timpul, componentele se vor ieftini şi va veni şi profitul.